Examine This Report on Kıdem tazminatı

Son zamanlarda kıdem tazminatı alamayan işçilerin mağduriyetleri artmıştır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak amacıyla bu süreci bir iş hukuku avukatı propertyımıyla yürütmekte fayda vardır.

Kıdem tazminatı işveren bünyesinde en az bir yıllık kıdemi olan işçinin belirli şartlar altında alabileceği bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatı alma şartlarının neler olduğunu öğrenmek için şu yazıma bakabilirsiniz:

Davacının yaklaşık 4 yıla yakın kıdemi olup, montaj işçisi olarak çalışmıştır. Boyahane teknik temizlik işinin verilmesi davacı açısından İş Kanunun 22.

Toplumda işçinin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alamayacağı şeklinde bir düşünce hâkimdir. Ancak bu tamamen yanlıştır. Zira işçi kanunda belirtilen haklı sebeplerden birinin varlığı halinde istifa ederek iş10 ayrılması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Bazı bayan işçiler böyle bir durumda kıdem tazminatını alabilmek için hileye başvurma yoluna gitmiş, eşiyle boşanıp tekrar evlenerek evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesih yoluna gidip kıdem tazminatı almıştır. Yargıya taşınan bu durumlarda Yargıtay durumu hile olarak nitelendirmiştir.

Taraflar arasında iş sözleşmesinin sona erme şekli ve davacının kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.

Aynı işverenin iş yerinde çalışmakta iken örneğin three yılı aşkın bir süre çalışan bir işçi kendi isteği ile iş10 ayrılmış ise kıdem tazminatına hak Kıdem tazminatı kazanamaz. Bir süre sonra yeniden işe giren ancak bu kez işveren tarafından örneğin 9 ay sonra işten çıkarılan aynı işçi yine kıdem tazminatına hak kazanmıyor gözükmesine rağmen çalıştığı süre hesaplanırken önceki 3 yıllık çalışması da hesaba katılır ve toplam çalışması one yılı aşmış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanır.

İş sözleşmesi hayat boyu işçiyi bağlayabilecek sözleşmelerden değildir. Eğer işçinin yasal olarak emeklilik zamanı gelmişse kıdem tazminatına kendiliğinden hak kazanır.

İşçinin sadakat borcuna aykırı davranması, bir başka deyişle doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması hâlinde işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanabilmesi için işçinin bu davranışının mutlaka suç oluşturması gerekmez. Bununla birlikte hangi davranışların sadakat borcuna aykırı olduğunu önceden belirleyebilmek de mümkün değildir.

İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde kanunen tanınan ihbar tazminatı için gerekli ihbar süresini geçmesi halinde de işçinin iş akdi haklı sebeplerle fesih edilerek kıdem tazminatı

Kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasına göre işçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini six hafta aşan istirahat raporu süresi, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmamaktadır.

Kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde iş10 ayrılıp, ertesi gün başka bir işyerinde işe başlaması kıdem tazminatı almasına engel değildir.

; işçinin yıllarca süren çalışması dikkate alınarak maaşı ve maaş dışında bazı hakları da dahil edilerek hesaplanan önemli bir iş hukuku tazminatı olduğundan bir avukattan hukuki gardenım alınarak hesaplanmasında yarar vardır.

“Kıdem tazminatını sınırlayan bu hükmün sadece ‘kıdem tazminatı’ advertını taşıyan tazminatları değil değişik adlarla anılan ve aslında kıdem tazminatı niteliği taşıyan tazminatları da kapsadığı kabul edilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *